viernes, 9 de enero de 2015

Ytringsfrihet



Attentatet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo skaker en hel verden som er lamslått over terroristenes brutalitet.
Reaksjonene er sterke i alle religiøse og politiske miljøer. Ikke minst er mange muslimske ledere sjokkert. Mange spør seg hva vi skal gjøre, og et av forslagene som diskuteres er at alle aviser skal trykke Charlie Hebdos karikaturer i en felles aksjon. Klassekampen vil trykke karikaturer fra Charlie Hebdo i den løpende nyhetsdekningen, men vi tror ikke en fellestrykking, der alle aviser gir karikaturene redaksjonell legitimitet er veien å gå.
 Flere av Charlie Hebdo-tegningene er – slik vi leser dem – stigmatiserende og sjikanerende mot muslimer. De blir konsekvent framstilt med store krokbøyde neser, ikke ulikt tilsvarende karikaturer av jøder. Det er en lang tradisjon i Frankrike for denne typen sjikanøse karikaturer, men i en norsk sammenheng er ikke dette en type religionskritikk Klassekampen velger å prioritere. Forsvaret for ytringsfriheten betyr å forsvare alles rett til å ytre seg, men den inneholder ikke noe krav om å omfavne alle ytringer. Det vanskeligste av alt er å forsvare ytringer man selv er dypt uenig i, eller man selv opplever som krenkende mot seg selv eller mot den etniske eller religiøse gruppen man selv tilhører. Likevel må ytringsfriheten forsvares nettopp da. Dette er et brennhett spørsmål innad i muslimske miljøer, og skal kampen mot terror og vold vinnes, må flest mulig muslimer slå ring om ytringsfriheten. Ikke ved å akseptere eller like denne typen ytringer, men ved å akseptere at de finnes. Da er det ingen farbar vei å kreve at alle skal måtte støtte ytringen selv. Det er for eksempel utenkelig for de fleste muslimer å gå under bannere der ens egne religiøse ledere framstilles sjikanerende med krokneser.

Ytrings- og organisasjonsfriheten er fundamentale og umistelige verdier. Men ingen kan i ytringsfrihetens navn bli presset til å trykke eller gi legitimitet til ytringer man selv ikke står inne for. Hvis alle som bekjenner seg til ytringsfriheten skal måtte omfavne alle kontroversielle ytringer, ville terroristene ha innkassert sin første seier.


No hay comentarios:

Publicar un comentario