martes, 6 de enero de 2015

Hellas og Tsipras

Finner fram gamle trusler

Nyvalg i Hellas:

Kriserammede Hellas skal gjennomføre nyvalg den 25. januar. Nyvalget kommer etter at regjeringen ikke klarte å vinne tilstrekkelig støtte til sin presidentkandidat.

• Hellas nåværende regjering består av Nytt Demokrati og Pasok. De to partiene har fulgt EUs ordre om implementering av svært upopulære innstrammingsprogrammer.

• Venstrepartiet Syriza er storfavoritt til å vinne valget. Partiet er landets største parti på målingene, med over 30 prosent oppslutning.

• Syriza vil forkaste kuttpolitikken, reforhandle landets lånebetingelser og satse stort på humanitær innsats.
Tsipras må trolig ut på alliansejakt

Syrizas popularitet har skutt rakettfart etter at den økonomiske krisa i Hellas for alvor brøt ut i 2009. Partiet har speilet den folkelige forakten for landets etablerte partier og ikke minst den stadig voksende motstanden mot kuttpolitikken som er påtvunget Hellas under krisa.

Men selv om Syriza vinner nyvalget i Hellas 25. januar, er det på ingen måte gitt at partiet vil få det nødvendige flertallet til å danne regjering alene. Sannsynligheten er stor for at partiet må ut på jakt etter samarbeidspartnere.

Det kan bli en komplisert affære. Partiet har lovet at de ikke vil samarbeide med partier eller individer som har deltatt i regjeringer som har gått med på krisepolitikken siden 2010. Men mange analytikere tror partileder Alexis Tsipras kan bli nødt til å svelge noen kameler dersom han vil stable en regjering på beina.

Blant annet har den sosialdemokratiske regjeringspartneren Pasok åpnet døra på gløtt. En annen potensiell samarbeidspartner kan bli tidligere statsminister George Papandreou, som denne helga erklærte at han bryter ut av Pasok og danner sitt eget parti, Bevegelsen for demokratiske sosialister.

Papandreou, som kommer fra den tradisjonelt viktigste politikerfamilien i landet, var statsminister i Hellas fram til 2012, da han ble tvunget til å trekke seg etter at han ønsket en folkeavstemning om hvorvidt grekerne skulle godta Brussels ordre om kutt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario