domingo, 5 de octubre de 2014

Begrevelser i gamle dager

I alle kulturer, helt fra neandertalernes tid, har man hatt begravelsesseremonier. Det vanligste er enten å grave liket ned i jorden eller brenne det. 
På 1600-tallet skulle begravelsene stå i stil med avdødes rang og verdighet, og man investerte stort i sørgeklær, likkister og begravelsesseremonier med påfølgende selskapelighet i hjemmet. 
Likprekenen
En av de største gruppene av den trykte litteraturen fra siste halvdel av 1600-tallet er likpreknene. Mest berømt er kanskje presten Peter Jespersøns likpreken over sjøhelten Niels Juul fra 1699 på hele 411 sider. Likpreknene kom på moten i litteraturen fordi den ga utløsning for tidens dødstanker og gudsfrykt. 

Liklaugene
Flere norske byer hadde fra 1690-årene og utover mot 1800-tallet ett eller flere likbærerlaug, også kalt liklaug. Laugene hadde en lang rekke regler for hvordan medlemmene skulle opptre, og det vanket bøter for de medlemmene som ikke overholdt statuttene. Under begravelser skulle medlemmene ikle seg sorte klær og sko, lange kapper, hansker og halstørkle, og de måtte møte til rett klokkeslett. 
* å vanke kan betyr også å besøke ofte noe eller noen

Bedemannen
Bedemannen skulle gå rundt og opplyse de nærmeste om dødsfallet og innby til å følge den døde til kirken. Bedemannen skulle ha fast lønn for oppdraget, og betjene alle og enhver uten forskjell. Trolig var den faste lønnen en minstelønn, og det var opp til hver enkelt å betale mer om man ønsket.
oppdragelse- formacion
et oppdrag- el trabajo
 

Distrè Bedemann

I begynnelsen av 1900-tallet var et gravfølge på vei mot Lagård gravlund. Bedemannen kom først i svart frakk og flosshatt, og deretter vognmann Svelas to gråhvite hester som trakk den praktfulle likvognen. Bedemannen var litt distrè og glemte å svinge ned til jernbanebroen mellom den adskilte gravlunden. Men vognmann Svela ignorerte Bedemannen og dreide ned mot gravlunden. Omsider oppdaget Bedemannen at han vandret alene utover Lagårdsveien uten gravfølget, og måtte legge på sprang tilbake for å innhente gravfølget.

No hay comentarios:

Publicar un comentario